vineri, 17 februarie 2012

„Nodul Dracului” – articulaţie universală

„Nodul Dracului” sau „Steaua Meşterului” este cunoscut şi sub numele de „Cheia Dracului”, dar denumirea corectă şi cea mai cunoscută este de „Nodul Dracului”. Este o structură care o dată îmbinată nu se mai poate desface. Că ultima piesă se bagă prin presare având în vedere elasticitatea lemnului. O dată asamblată ultima piesă nu se mai poate desface şi de aceea este „nod”.

Este ca „Nodul Gordian”. Îl poţi desface doar tăindu-l cu securea.

În mod sigur este rezultatul inteligenţei arhaice, un joc al inteligenţei arhaice. În mod sigur este rezultatul a sute de ani, poate chiar mii de ani de experienţă şi experimentare. Simbolizează şi ceva indestructibil.

Se pot face structuri foarte complexe pe articulaţia asta. În mod sigur simbolizează o articulaţie universală. Este la fel de precisă ca şi articulaţia organică. Eu cred că „Nodul Dracului” e vechi de două mii de ani.

Este posibil că s-a încercat schimbarea denumirii să nu apară „Dracu” în etnografie, dar nu s-a reuşit. E o pudoare prost înţeleasă. Unii spun că numele îi vine de la faptul că tot drăcuieşti până îl montezi dar părerea mea este că numele îi vine de la faptul că „îi lucrul Dracului”, că după ce l-ai montat nu-l mai poţi desface. Este ceva ireversibil. Lucrul Dracului este ceva care-l depăşeşte pe om. Aici este vorba de rezultatul muncii omului dar este ceva care-l depăşeşte pe om. Este exact ca şi Ucenicul Vrăjitor din Faust. Faust îi dă posibilitatea să declanşeze forţele malefice şi pe urmă îi scapă de sub control, nu le mai poate stăpâni. Cu Nodul Dracului este exact acelaşi lucru: poţi face îmbinarea dar n-o poţi desface. De asta-i lucrul Dracului.

Am auzit şi varianta că acest „joc” se dădea copiilor „blăstămaţi” (indisciplinaţi, care nu stau locului) să-i liniştească, să aibă ocupaţie dar şi să li se dezvolte creativitatea şi inteligenţa. Cred că doar o populaţie de păstori a putut să facă treaba asta, fiindcă păstorul a stat în munte ani întregi şi tot a repetat nişte operaţii până i-a reuşit lucrul acesta care este perfect.

Deşi toate cele 6 piese sunt inegale, niciuna nefiind identică cu alta, toate se îmbină perfect. În mod sigur simbolizează o articulaţie universală.

conf. dr. Nicolae Iuga


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu